مقاله

تفاوت کاشت هیدروپونیک و ایروپونیک در چیست؟ کدامیک بهتر است؟

خرداد ۱۲, ۱۴۰۱ مطالعه 1 دقیقه

اشتراک گذاری

profile
نوشته شده توسط newadmin
news

کاشت هیدروپونیک یا ایروپونیک؟ کدامیک بهتر است؟

 

با ظهور تکنولوژی های جدید در کشاورزی، این موضوع به یکی از دغدغه های کشاورزان گلخانه‌ای تبدیل شده است. ایروپونیک در مقابل هیدروپونیک موضوع مکرر بحث است. باغبانان و کشاورزان همیشه به دنبال پایدارترین، مقرون به صرفه ترین و فعال ترین اشکال باغبانی هستند. امروز می‌خواهیم به ویژگی‌های ایروپونیک و هیدروپونیک بپردازیم تا بدانیم کدام روش کشت بهتر است. هر دو روش باغبانی بدون خاک مزایا و معایب خود را دارند. در این مقاله میخواهیم به تفاوت کاشت هیدروپونیک و ایروپونیک بپردازیم.

کشت هیدروپونیک و ایروپونیک با وجود تفاوت‌هایی که دارند، شباهت‌هایی نیز دارند. دانستن شباهت‌های بین این دو سیستم باعث می‌شود تا با ماهیت‌های هر دو آشنا شویم. از جمله شباهت‌هایی که بین این دو سیستم وجود دارد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. در هر دو روش از خاک برای پرورش گیاهان استفاده نمی‌شود.
  2. هر دو سیستم پایدار بوده و بازدهی محصولات‌شان زیاد می‌باشد.
  3. کارایی هر دو روش کشت بسیار بالاست.
  4. از هر دو سیستم هیدروپونیک و ایروپونیک می‌توان در فضای داخلی و بیرونی استفاده کرد.
  5. آسیب‌های ناشی از آفات و حشران در هر دو سیستم نسبت به کشت سنتی کمتر است.
  6. نگهداری و مراقبت از هر دو سیستم نسبت به کشاورزی سنتی کمتر است.

 

تفاوت کاشت هیدروپونیک و ایروپونیک چیست؟

 

با اینکه در هر دوی این روش‌ها از خاک استفاده نمی‌شود، تفاوت‌های زیادی نیز بین هیدروپونیک و ایروپونیک وجود دارد. یکی از تفاوت اصلی بین هیدروپونیک و ایروپونیک این است که در کشت هیدروپونیک، گیاهان در محلول آبی غنی از مواد مغذی رشد می کنند. در مقابل در کشت ایروپونیک، ریشه‌ها در معرض دید قرار می‌گیرند و با محلول اسپری می‌شوند.

 

مقایسه کشت هیدروپونیک با کشت خاکی

 

کشت ایروپونیک چیست؟

 

در کشت ایروپونیک، فرآیند رشد و پرورش گیاهان در محفظه ای از هوا و محيطی سرشار از غبارات بسيار ريز محلول غذایی صورت می‌گیرد. بدون اينكه گیاه از خاک يا ماده غذایی متراكم بهره‌مند شود. در این روش کشت ریشه ها آویزان می شوند.

عملکرد سیستم ایروپونیک به این صورت است که آب پر از مواد غذایی به ریشه گیاهان پاشیده می‌شود. همه این موارد در یک محیط کنترل شده و بدون متغیرهای بیرونی مانند نواسانات آب و هوا اتفاق می‌افتد.

 

کاشت هیدروپونیک یا آیروپونیک ؟

 

اگرچه هر دو این روش‌های کشت نیاز به مصرف آب دارند، اما کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند و مزایای مختلفی دارند. از تفاوت کاشت هیدروپونیک و ایروپونیک می‌توان به این مورد اشاره کرد که کشت هیدروپونیک بر ارائه یک محلول غنی از مواد مغذی به ریشه گیاهان از طریق غوطه ور کردن آنها متکی است. اما در کشت ایروپونیک، ریشه ها در هوا معلق می شوند و سپس به آرامی با نازل ها، اسپری مه می‌شوند تا مواد مغذی مورد نیاز آنها تامین شود.

علاوه بر این مدیریت محیط کشت آیروپونیک بسیار مهم است. شما باید مراقب رطوبت و دما باشید تا دچار نواسانات نشوند. بدون مه پاشی منظم، گیاهان در سیستم ایروپونیک مستعد خشکی و حتی مرگ هستند.

 

آیا کشت هیدروپونیک بهتر از ایروپونیک است؟

 

برخی از مزایای هیدروپونیک نسبت به ایروپونیک عبارتند از:

 

هزینه اولیه کمتر از تفاوت کاشت هیدروپونیک و ایروپونیک

 

اگرچه کشت ایروپونیک ممکن است جالب به نظر برسد، اما راه اندازی آن هزینه بیشتری نسبت به کشت هیدروپونیک دارد. کشت ایروپونیک نیاز به استفاده از ماشین آلات تخصصی برای تولید غبار غنی از مواد مغذی دارد، اما در کشت هیدروپونیک اینطور نیست. در کشت هیدروپونیک، می‌توانید مواد مغذی را به مخزن آب خود اضافه کنید و به سیستم اجازه دهید تا کار را انجام دهد.

شما حتی می‌توانید سیستم هیدروپونیک را در منزل خود نیز راه‌اندازی کنید که ما در یک مقاله جداگانه به چگونگی انجام اینکار به صورت مفصل پرداخته‌ایم. توصیه می‌کنیم در این مورد مقاله ” کشت هیدروپونیک در منزل” را مطالعه کنید.

 

عالی برای مبتدیان

 

یکی دیگر از تفاوت کاشت هیدروپونیک و ایروپونیک جدا از هزینه های اولیه کمتر، سیستم های هیدروپونیک برای مبتدیان نیز ایده آل هستند. در روش کشت ایروپونیک، شما باید در مورد جنبه‌های اساسی رشد گیاهان در آب بدانید که می‌توانید با هیدروپونیک بیاموزید.

کاشت هیدروپونیک نیاز به نگهداری بسیار کمی دارد. به‌خصوص که شما کنترل کاملی بر مواد مغذی دریافتی گیاهان خود دارید. لازم نیست نگران کار با تجهیزات حساس یا کار با تایمرهای دقیق برای در گلخانه خود باشید.

 

بهترین گیاه برای کشت هیدروپونیک

 

کاشت انواع گیاهان در روش هیدروپونیک

 

در روش کشت هیدروپونیک نسبت به ایروپونیک، می‌توانید گیاهان بیشتری را پرورش دهید. انواع مختلفی از محصولات زراعی وجود دارد که با روش کشت هیدروپونیک می‌توان پرورش داد.

 

بازیافت آب

 

اکثر سیستم های هیدروپونیک برای بازیافت آب طراحی شده اند که به شما امکان می‌دهد گلخانه‌ای پایدار داشته باشید. با اینکار دیگر تا زمانی که سطح مواد مغذی و pH ثابت باقی می‌ماند، دیگر نیازی نیست مجددا مخزن آب را پر کنید.

 

کدام روش کشت بهتر است؟ ایروپونیک یا هیدروپونیک؟

 

با توجه به گفته‌های فوق، بسیار ساده است که بدانید کدام روش کشت می‌تواند برای نیازهای شما مناسب باشد. بسیار واضح است که کشت هیدروپونیک برای شروع هزینه کمتری دارد. همچنین در کشت هیدروپونیک، گیاهان بازدهی بیشتری داشته و در مدت زمان کوتاهی رشد می‌کنند.

در هردوی این روش‌ها، گیاهان بدون نیاز به خاک رشد می‌کنند. بنابراین از آلودگی های خاک، علف‌های هرز و… در امان هستند. همچنین در مصرف آب نیز صرفه جویی می‌شود.

مزایای هر دوی این نوع باغبانی در آب یا هوا این است که گیاهان می‌توانند در محیط‌های بسیار متنوعی رشد کنند که بسیار متنوع تر از باغ‌های خاکی و روش کشت سنتی است.

مطالب مرتبط

atavita

نقش فناوری‌های دیجیتال و هوش مصنوعی در بهبود کارایی و مدیریت کشت‌ هیدروپونیک

هیدروپونیک به عنوان یک روش کشت نوین، با ویژگی‌های منحصر به فرد خود، به چالش‌های جدید کشاورزی پاسخ می‌دهد.

مطالعه 1 دقیقه

atavita

تکنولوژی‌های ارتباطی در هیدروپونیک

با افزایش جمعیت جهانی و فشارهای زیست محیطی، تولید مواد غذایی با کیفیت با کارآیی بالا از اهمیت بیشتری برخوردار می‌شود. در این راستا، تکنولوژی‌های نوین ارتباطی در حوزه کشاورزی، به‌ویژه در سیستم‌های هیدروپونیک، نقش بسزایی در بهبود بهره‌وری و کاهش هدررفت منابع دارند.

مطالعه 1 دقیقه

atavita

تأثیر هیدروپونیک بر پایداری محیط زیست

هیدروپونیک به عنوان یک روش نوین کشاورزی که در آن گیاهان در محیطی بدون خاک و با استفاده از محلول‌های غذایی کشت می‌شوند، به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار گرفته است. این روش کشاورزی علاوه بر افزایش بهره‌وری و کاهش مصرف منابع آب، تأثیرات زیست محیطی قابل توجهی نیز دارد.

مطالعه 1 دقیقه

امتیاز و نظرات کاربران

1 / 5. 1


نظرات (0مورد)





طراحی و توسعه توسط شرکت راهکارگستران

تمام حقوق سایت برای آتاویتا محفوظ است.