021-22256003
info@atavita.com
اشتراک گذاری
همانطور که میدانید، سیستم آبیاری قطره ای یک روش عالی برای آبیاری مداوم گیاهان در گلخانه میباشد. این سیستم میتواند به دلیل انتشار میکروبها و جلبکها، استفاده از مواد معدنی و آلی دچار گرفتگی و یا آلودگی شود که این موضوع میتواند برای محصولات فاجعهآمیز باشد. از این رو تمیز کردن سیستم آبیاری قطره ای به صورت منظم اهمیت زیادی دارد. البته میتوان اینکار را در حین کشت و پس از اتمام فصل کشت نیز انجام داد. در این مقاله میخواهیم در مورد نظافت و تمیز کردن سیستم قطره ای بعد از فصل کشت صحبت کنیم.
گرفتگی سیستم آبیاری قطره ای ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. از جمله آن میتوان به دلایل فیزیکی مانند رشد جلبک و وجود ذرات شن و ماسه، و نیز دلایل شیمیایی مانند تشکیل رسوبات مواد معدنی اشاره کرد. در صورتیکه آب مورد استفاده برای آبیاری محصولات فیلتر شود، سیستم آبیاری قطره ای از گرفتگیهای فیزیکی مصون خواهد ماند اما گرفتگی های شیمیایی به هر حال صورت خواهد گرفت. علاوه بر آن برای جلوگیری از بروز بیماری ها، آفات و… تمیز کردن سیستم آبیاری قطره ای در گلخانه اهمیت بسیار زیادی دارد. هنگامی که مواد شیمیایی مانند کود به منبع آب اضافه میگردد، در طی واکنش های شیمیایی خصوصیات آب تغییر میکند و منجر به تشکیل رسوب میشود. برخی از رسوباتی که باعث گرفتگی خطوط انتقال آب میشوند عبارتند از: کلسیم، منیزیم، آهن، سولفید منیزیم، اکسیدهای آهن و…
همانطور که در فوق نیز اشاره شد، بسته به کیفیت آب آبیاری، سیستم های آبیاری قطره ای باید با استفاده از تصفیه کنندههای شیمیایی تمیز شوند تا سیستم آبیاری به درستی کار کند. برای انجام عمل شستشو، چندین ماده شیمیایی وجود دارد. یکی از کارآمدترین روشها برای تمیزکردن سیستم آبیاری قطره ای، تمیز کردن آنها با سفید کننده کلر (پاکسازی آلودگیهای آلی) و اسید نیتریک (پاکسازی آلودگیهای معدنی) میباشد.
تمیز کردن با سفید کننده کلر و اسید نیتریک به دلیل اینکه باعث تغییرات سطح pH محصولات میشود، بهتر است پس از اتمام فصل کشت انجام شود و در حین کشت با این مواد تمیزکاری صورت نگیرد. برای تمیز نگه داشتن خطوط قطرهای در طول فصل کشت، استفاده از پراکسید هیدروژن مناسب است. نکته دیگر اینکه با تمیز نگه داشتن سیستم آبیاری قطره ای دیگر نیازی به تمیز کردن مداوم آن در طول فصل کشت نخواهد بود.
برخی از اسیدها موجب پاکسازی باقیمانده کود، مواد مغذی و رسوبات آهکی میشوند. از جمله آن میتوان به اسید هیدروکلریک، اسید سولفریک، اسید نیتریک و فسفریک اشاره کرد. علاوه بر این برای از بین بردن برخی از گرفتگیها از اکسیدهای آهن نیز استفاده میشود. این اسیدها در برابر جلبکها و سایر مواردی که در اثر مواد آلی به وجود میآیند، موثر نیستند و برای برطرف کردن آنها باید از شوینده های دیگری استفاده کرد.
پراکسید هیدروژن یک ماده اکسید کننده قوی میباشد. این ماده بسیار واکنش پذیر بوده و با آزاد کردن اکسیژن موجب پاکسازی مواد آلی میشود. پراکسید هیدروژن میتواند انسدادهای ناشی از لجنها، باکتریهای آلی و… را برطرف کند. اما با اینحال این ماده برای بر مسدود کنندههای معدنی کارساز نیست. توجه داشته باشید که در هنگام استفاده از این مواد نکات ایمنی را کاملا رعایت کنید چرا که تماس مستقیم پراکسید هیدروژن با کودها و سایر محصولات شیمیایی میتواند باعث بروز حادثه شود.
برای شستشو و اکسید کردن رسوبات آلی و از بین بردن جلبکها، از کلر در سیستم آبیاری استفاده میشود. کلر مادهای سمی و خطرناک است بنابراین در میزان ترکیب آن باید توجه داشت. این ماده برای زندگی گیاهان و حیوانات مضر است و باید با احتیاط بیشتری مصرف شود. تمیز کردن سیستم آبیاری قطره ای باید به بهترین وجه انجام شود. از این رو باید عملیاتی را به ترتیب انجام داد:
همانطور که در این مقاله اشاره شد، تمیز کردن سیستم آبیاری قطره ای از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورتیکه اینکار به درستی صورت نگیرد موجب بروز بیماری در گیاهان و همچنین افت کیفیت محصولات کشاورزی خواهد شد. مهمترین نکته در رفع گرفتگی سیستم آبیاری، تجزیه و تحلیل و شناسایی محتوای آن و سپس استفاده از شوینده مناسب برای از بین بردن رسوبات است. در گلخانه های هیدروپونیک ارس تارلا امین و امیر تمامی این موارد جهت تولید محصولی درجه 1 لحاظ میشود. تجهیزات و سیستم آبیاری قطره ای مدام تحت کنترل و بررسی بوده و آبیاری نیز با استفاده از سیستم کنترل، مدیریت میگردد. تمامی این موارد در صدد تولید محصولات سالم و گسترش صادرات محصولات تولیدی است.
مطالب مرتبط
مزایا و چالشهای استفاده از سیستمهای هیدروپونیک برای تولید گوجهفرنگی
سیستمهای هیدروپونیک، بهعنوان یکی از روشهای نوین کشاورزی بدون خاک، به سرعت در حال گسترش هستند. این روش با حذف خاک به عنوان محیط کشت، به کشاورزان این امکان را میدهد که محصولات خود را در شرایط کنترلشده و به دور از محدودیتهای طبیعی تولید کنند.
مطالعه 1 دقیقه
بازدید معاون محترم وزیر امور باغبانی، از گلخانه پارلا تجارت امین
روز شنبه مورخه 17 آذرماه، جناب آقای دکتر برومندی معاون محترم وزیر امور باغبانی از گلخانه پارلا تجارت امین بازدید کردند. در این بازدید جناب آقای دکتر میر عرب
آبیاری پیشرفته در بهرهوری بیشتر گلخانههای هیدروپونیک
آبیاری پیشرفته نقش اصلی در افزایش بهرهوری و کاهش مصرف منابع در این نظام دارد. مدیریت دقیق منابع آب و تغذیه، نه تنها رشد بهتر گیاهان را تضمین میکند،
امتیاز و نظرات کاربران
3.3 / 5. 4
نظرات (3مورد)
نکاتی برای جلوگیری از آفات و بیماری ها در گلخانه - آتاویتا
796 روز قبل
[…] کاملا ضد عفونی شوند. ما قبلا در مقاله ای جداگانه به چگونگی تمیز کردن سیستم آبیاری گلخانه پرداختهایم. توصیه میکنیم حتما این مقاله را مطالعه […]
پسندیدم
راهکارهای مدیریت آفات در گلخانه ها و استفاده صحیح از آفت کش ها - آتاویتا
818 روز قبل
[…] کردن وسایلی از قبیل بستر کشت، تمیز کردن سیستم آبیاری […]
خطرات استفاده مجدد از بسترهای کشت در گلخانه هیدروپونیک - آتاویتا
842 روز قبل
[…] پاکسازی سیستم آبیاری قطره ای را قبلا توضیح دادهایم. توصیه میکنیم قبل از شروع فصل […]