021-22256003
info@atavita.com
اشتراک گذاری
همانطور که در بخش اول اهداف کشت هیدروپونیک ذکر شد، امروزه کشت هیدروپونیک یکی از محبوبترین روشهای کشت در میان کشاوزران دنیا محسوب میشود. مهمترین هدف این روش، رشد مستقیم محصولات در آب غنی از مواد مغذی، حذف خاک و زیرسازی مواد متفاوت برای حمایت از ریشههای گیاه است. روش کار این سیستمها کاملا بر پایهی آب بوده از خاک استفاده نمیشود. اجزای اصلی استفاده از این روش شامل موادمغذی، آب شیرین و اکسیژن بوده و به دلیل چرخش مؤثر کمتر قادر به صرفهجویی در مصرف آب است. در این مقاله به ادامه مطالب، در ارتباط با اهداف کشت هیدروپونیک و مزایای آن اشاره خواهیم کرد.
مطلب مرتبط: اهداف کشت هیدروپونیک (بخش اول)
نگرانیهای عمدهای در رابطه با کشاورزی سنتی وجود دارد که عمدهترین آنها شامل بروز بیماریهای ناشی از غذا، مصرف زیاد آب و فرسایش خاک میباشد. زمانی که به درستی از کشت و روش هیدروپونیک استفاده شود، باعث جلوگیری از همه این نگرانیها خواهد گردید. به عنوان نمونه، کشاورزی هیدروپونیک با عدم استفاده از خاک در طول فرآیند رشد، مسئله فرسایش خاک را حل میکند. در حالیکه کشت هیدروپونیک بر پایهی آب است، با این حال این روش کشاورزی امکان حفظ آب را فراهم کرده و این امر جزو مهمترین مزایای کشت هیدروپونیک به حساب میرود.
هنگامی که گیاهان در سیستم کشت هیدروپونیک رشد میکنند، در مقایسه با روشهای کشاورزی سنتی، 30 تا 50 درصد رشد سریعتری خواهند داشت. دلیل این رشد سریع این است که محصولات در این سیستمها با مقدار کامل مواد مغذی تامین میشوند و استرس بسیار کمتری از محیط دریافت خواهند کرد. این استرس معمولاً شامل آفات و مشکلات آب و هوایی میشود. گونههای خاصی از گیاهان وجود دارند که با سرعت بیشتری نسبت به سایرین رشد میکنند. به عنوان مثال، گوجهفرنگی و کاهو زمانی که در سیستم هیدروپونیک قرار میگیرند سریعتر رشد میکنند. جفت کردن سیستم هیدروپونیک خود با گیاهان مناسب میتواند عملکرد بالایی داشته باشد.
سیستمهای هیدروپونیک مبتنی بر محلولی هستند که آب را با مقدار قابل توجهی از مواد مغذی ترکیب، و آن را به یک محلول غنی از مواد مغذی تبدیل میکند. کشاورزان میتوانند دقیقاً از مواد مغذی مورد نیاز گیاه در محلولهایی که ایجاد میکنند استفاده کنند. همانطور که ذکر شد، برخی از گیاهان برای زنده ماندن هنگام کاشت در مزرعه به کود نیاز دارند. از سوی دیگر، این مورد در سیستمهای کشت هیدروپونیک ضروری نیست. گیاهان همیشه مواد مغذی مناسب و همچنین مقدار دقیق مواد مغذی مورد نیاز خود را خواهند داشت.
یکی دیگر از اهداف بسیار منحصر به فرد کشاورزی هیدروپونیک این است که این روش امکان رشد گیاهان در داخل خانه را ایجاد میکند، به این معنی که شما میتوانید به طور بالقوه محصولات را در محیطهای غیر روستایی پرورش دهید. هنگامیکه گیاهان را در داخل خانه پرورش میدهید، از توانایی کنترل دما و آب و هوا، داشتن آفات کمتری برای مقابله با آنها و توانایی رشد موثر محصولات خود در تمام طول سال بهرهمند خواهید شد. در کشاورزی سنتی، باید دستورالعملهای فصلی را در مورد محصولات خاص رعایت نمود. همچنین در ماههای سرد زمستان قادر به پرورش و رشد هر گیاهی نخواهید بود. کنترل محیطی که کشاورزان با کشاورزی هیدروپونیک دارند، دلیل اصلی انتخاب این نوع کشاورزی است. وقتی محیط رشد محصولات قابل کنترل باشد، این محصولات میتوانند قویتر و با سرعت بیشتری رشد کنند.
در هنگام کشت هیدروپونیک، گیاهان نسبت به زمانی که در خاک رشد میکنند سالمتر هستند. به عنوان مثال، شما نیازی به مدیریت بیماریهای منتقله از خاک، که میتوانند به سرعت پخش شوند، ندارید. از آنجایی که گیاهان نیازی به صرف انرژی در جستجوی غذا ندارند، میتوانند انرژی خود را صرفاً برای رشد استفاده کنند. علاوه بر این که گیاهان سیستمهای هیدروپونیک میتوانند سالمتر از گیاهان کشت شده به روش کشاورزی سنتی رشد کنند، این روش عملکرد بالاتری را نیز برقرار میکند. از آنجایی که این گیاهان میتوانند در فضاهای نسبتا کوچک رشد کنند، بازدهی آنها باید به ازای هر فوت مربع فضایی که استفاده میکنند بیشتر است. در صورت پرورش محصولات در یک محیط سرپوشیده، میتوان در تمام فصلهای سال شاهد رشد و افزایش محصول بود.
همانطور که قبلا ذکر شد، کشاورزانی که تصمیم به استفاده از سیستمهای هیدروپونیک دارند، از فرسایش خاک و علفهای هرز که دو مورد از نگرانیهای اصلی کشاورزی سنتی هستند، جلوگیری میکنند. در طول 100 سال گذشته، کشاورزی مزرعه منجر به فرسایش تقریباً نیمی از خاک در سراسر جهان شده و این امر باعث کاهش میزان زمینهای قابل کشت و دسترسی مردم شده است. از آنجایی که سیستمهای کشت هیدروپونیک از هیچ خاکی برای رشد محصولات استفاده نمیکنند، فرسایش خاک تهدیدی در این روش محسوب نمیشود. همین امر در مورد علفهای هرز نیز صادق است. سیستمهای هیدروپونیک محیطی را برای علفهای هرز فراهم نمیکنند که برای رشد مناسب باشد. از این رو عدم فرسایش خاک و عدم تاثیر علفهای هرز در رشد گیاهان، نیز جزو اهداف مهم کشت هیدروپونیک به حساب میآیند.
سخن نهایی
سیستمهای هیدروپونیک از جمله سازگارترین سیستمهای کشاورزی هستند که میتوان برای کشت محصولات از آنها استفاده نمود. هرچند ممکن است که نتوان از استفاده کامل مواد شیمیایی با این نوع سیستم اجتناب کرد، ولی میزان علف کشها و آفت کشهایی را که برای مدیریت مزرعه کشت شده لازم است به میزان قابل توجهی قابل کاهش میباشد. سنسورهای معمولی برای نظارت بر کیفیت آب و غلظت مواد مغذی، که در Sensorex موجود هستند، شامل سنسورهای pH، سنسورهای TDS، سنسورهای اکسیژن محلول و سنسورهای ORP هستند. از آنجایی که صرفه جویی در آب با سیستم هیدروپونیک ساده است، راههای متعدد و زیادی نیز وجود دارد که میتواند کمک شایانی به محیط زیست نمایند. همانطور که ذکر شد تمامی اهداف کشت هیدروپونیک از جمله مزایای این روش کشت است تا با استفاده از آن بتوان محیط زیستی سالم و پاک برای آیندگان به یادگار گذاشت.
مطالب مرتبط
آینده هیدروپونیک در تامین غذا برای جمعیت رو به رشد
هیدروپونیک به دلیل بهرهوری بالا و تطابق با شرایط مختلف، میتواند در تأمین غذای پایدار برای نسلهای آینده نقش کلیدی داشته باشد.
مطالعه 1 دقیقه
بازدید سرکار خانم دکتر اصغری معاون محترم بخش کنترل بیولوژیک سازمان حفظ نباتات، از شهرک گلخانهای شرکت پارلا تجارت امین
محصولات گلخانه پارلا تجارت امین توانسته با استفاده از عوامل بیولوژیک برای کنترل آفات و کاهش مصرف سموم و رهاسازی زنبورهای گرده افشان برای تولید بیشتر و با کیفیت بالاتر در گلخانههای خود بعد از کسب استانداردهای مختلف تولید در ایران مانند پروانه، کاربرد نشان حد مجاز آلایندهها در محصولات کشاورزی، نشان بین المللی گلوبال گپ را دریافت نماید.
بازدید از گلخانه شرکت پارلا تجارت امین
برای بررسی پیشرفت ساخت پروژه هفت هکتاری گلخانه توت فرنگی بازدیدی با حضور رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان (آقای مهندس حسنی)، رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان زنجان (آقای مهندس محمودی) و معاون اطاق بازرگانی استان زنجان انجام گردید.
امتیاز و نظرات کاربران
3 / 5. 2
نظرات (1مورد)
اهداف کشت هیدروپونیک ( بخش اول ) - آتاویتا
494 روز قبل
[…] مطلب مرتبط: اهداف کشت هیدروپونیک ( بخش دوم ) […]
پسندیدم