021-22256003
info@atavita.com
اشتراک گذاری
اوضاع صادرات گوجه فرنگی در جهان و ایران چگونه است؟ کدام کشورها در صدر تولیدکنندگان و صادرکنندگان گوجهفرنگی قرار دارند؟ کدام کشورها توانستهاند در این حوزه موفق عمل کنند؟ در این مقاله نگاهی به آمار صادرات گوجهفرنگی در سطح جهان خواهیم انداخت.
میزان تولید سالانه گوجهفرنگی در جهان حدود ۱۶۰میلیون تن است. این میزان سه برابر بیشتر از کشت سالانه سیبزمینی و شش برابر بیشتر از کشت سالانه برنج است.
تقریباً یکچهارم گوجهفرنگیهای برداشتشده در سراسر جهان، در صنعت فراوری این محصول مانند تولید رب گوجهفرنگی، مصرف میشوند. این موضوع موجب شده که گوجهفرنگی محصولی با میزان تقاضای بالا در جهان باشد.
برای آن که بتوانیم به دیدگاه جامعی درباره صادرات گوجهفرنگی برسیم، باید ابتدا نگاهی به وضعیت تولید این محصول زراعی بیندازیم. گوجهفرنگی معمولاً در مناطق خوش آب و هوا پرورش مییابد. بخش عمدهای از گوجهفرنگی در نیمکره شمالی کاشته میشود.
حدود ۹۱درصد گوجهفرنگی تولیدشده در جهان، در نیمکره شمالی و از ماه ژوئیه تا دسامبر، یعنی از اواسط تیر ماه تا اواسط دی ماه پرورش مییابد. مابقی آن در نیمکره جنوبی از ماه ژانویه تا ژوئن تولید میشود. البته در این میان، باید کشور برزیل را استثنا دانست؛ چرا که تنها کشور در نیمکره جنوبی زمین است که همزمان با نیمکره شمالی، بیش از یک میلیون تن گوجه فرنگی در سال فراوری و تولید میکند.
با وجود صنایع مرتبط با فراوری گوجهفرنگی در بسیاری از کشورها، تولید این محصول به شدت متمرکز است و ده کشور برتر در زمینه تولید گوجهفرنگی، حدود ۸۳درصد از تولید کلی این محصول را به خود اختصاص دادهاند.
با این وجود، در سالهای اخیر، مقادیر فراوریشده در خارج از این ده کشور، مدام در حال افزایش و سهم آنها در بازارهای جهانی رو به کاهش است. این ده کشور عبارتاند از: آمریکا، ایتالیا، چین، اسپانیا، ترکیه، ایران، پرتغال، برزیل، شیلی و تونس.
بررسی و مقایسه بازار جهانی در سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ با سالهای قبل، نشان میدهد که مصرف گوجهفرنگی و محصولات فراورده آن به طور چشمگیری افزایش یافته است. دلیل این موضوع را شاید بتوان در افزایش خردهفروشی این محصولات در فصل بهار جستوجو کرد.
در سال ۲۰۱۹، فروش جهانی گوجهفرنگیهای صادراتی بالغ بر ۹بیلیون دلار تخمین زده شد. در مجموع، از سال ۲۰۱۵ ارزش صادرات گوجهفرنگی و حمل و نقل آن ۵.۸درصد افزایش پیدا کرد و از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ این میزان تا ۶.۲درصد کاهش یافت.
در سال ۲۰۲۰، کشور مکزیک با صادرات گوجهفرنگی به ارزش ۲.۲بیلیون دلار، معادل ۲۴.۱درصد از مجموع صادرات جهانی این محصول را به خود اختصاص داد. کشورهای هلند، اسپانیا، مراکش، فرانسه، کانادا، بلژیک، ترکیه، آمریکا و چین نیز در رتبههای بعدی قرار دارند. همین آمار به تنهایی نشان میدهد که تا چه اندازه صادرات گوجه فرنگی در بازار جهانی اهمیت دارد.
صادرات گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای آتاویتا به کشور روسیه، بیشترین مقدار صادرات این محصول به بازارهای جهانی در ایران است. این محصولات درجه یک گلخانهای با کشت هیدروپونیک به بازارهای میوه و ترهبار برای مصرف تازه عرضه میشوند.
در روزهای اخیر خبری منتشر شده است که نشان میدهد بزرگترین مشتری محصولات کشاورزی از ایران، کشور روسیه است. در حال حاضر حدود 85 درصد از محصولات کشاورزی ایران به روسیه صادر میشوند. این در حالی است که تاجران روسی، افرادی بسیار سختگیر هستند. این سختگیری در حوزه محصولات کشاورزی و خوراکی، چندین برابر خواهد شد. درنتیجه تنها محصولاتی اجازه ورود به روسیه را پیدا میکنند که کیفیت واقعی آنها ثابت شده باشد.
گلخانههای شیشه ای آتاویتا بخش زیادی از صادرات گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای را به کشور روسیه بر عهده دارند. این موضوع نشان میدهد که گلخانههای آتاویتا توانستهاند تمامی فیلترها را برای حضور در بازار روسیه پشت سر گذاشته و بهترین محصولات را ارائه دهند. همین حضور گسترده محصولات آتاویتا در کشور روسیه و تداوم صادرات به این کشور، مهر تاییدی بر کیفیت محصولات تولیدشده در گلخانههای آتاویتا است.
تمامی محصولات آتاویتا در محیطی کاملا استریل کشت میشوند. بهعلاوه عدم استفاده از خاک در کشت این محصولات باعث شده که خبری از آفات معمول محصولات کشاورزی در این گلخانهها نباشد. در کنار اینها استفاده از روشهای طبیعی برای دفع آفات نیز، به افزایش سلامت محصولات آتاویتا کمک کرده است. بهعلاوه استفاده از آخرین روشهای روز برای بستهبندی و انتخاب بهترین روشهای حملونقل، توانسته تا حد زیادی به بهبود کیفیت این محصولات کمک کند. این همان چیزی است که آتاویتا را به یک نماینده شایسته در کشور روسیه و دیگر کشورها، برای ایران تبدیل کرده است.
مطالب مرتبط
تبلور فناوری ایرانی در کشاورزی هوشمند و پایدار
مطالعه 1 دقیقه
5 اشتباه رایج در کشت هیدروپونیک و راههای جلوگیری از آنها
کشت هیدروپونیک به عنوان یکی از روشهای مدرن و کارآمد در کشاورزی بدون خاک، به دلیل بهرهوری بالا، صرفهجویی در مصرف آب و کنترل بهتر بر رشد گیاهان، محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
تکنیکهای کاشت بادمجان هیدروپونیک
کاشت بادمجان به روش هیدروپونیک یکی از نوآوریهای مهم در کشاورزی مدرن است که به دلیل بهرهوری بالا و کاهش چشمگیر مصرف آب، بهویژه در مناطق کمآب، محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
امتیاز و نظرات کاربران
3 / 5. 8
نظرات (1مورد)
حمیدزارعی
672 روز قبل
سلام خدا قوت به شما تلاشگران عرصه کشاورزی بنده هم محصولات شما را پسندیدم. امیدوارم محصولات شما به زودی در لیست محصولات صادراتی گروه ما یعنی sadravegetable.com قرار بگیرد. ۰۹۱۲۳۵۳۳۴۵۷ زارعی
پسندیدم