021-22256003
info@atavita.com
اشتراک گذاری
در طول فصل کشت، اکثر تولید کنندگان تصمیم میگیرند که کل گلخانه را خالی کرده و بسترهای کشت را نیز تعویض کنند. اما با این حال تولید کنندگان دیگری نیز وجود دارند که به دلایل اقتصادی، ممکن است از بسترهای کشت مجددا استفاده کنند. اما استفاده مجدد از بسترهای کشت ممکن است خطرات مختلفی به همراه داشته باشد. در این مقاله میخواهیم ریسکهای استفاده مجدد از بسترهای کشت در گلخانه هیدروپونیک را با یکدیگر بررسی کنیم. بنابراین توصیه میکنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
با افزایش جمعیت، تقاضا نیز افزایش مییابد و در نتیجه رویهای که در گذشته برای رشد محصولات کشاورزی استفاده میشد، تغییر مییابد. از این رو تولید کنندگان محصولات کشاورزی جهت کنترل هزینهها و افزایش سوددهی، مجددا از بسترهای کشت استفاده میکنند. در ادامه میخواهیم به خطرات استفاده مجدد از بسترهای کشت اشاره کنیم:
بسترهای کشت ممکن است منبع انواع پاتوژنها باشند. بسترها ممکن است در آخرین برداشت محصول هیچ آسیبی نداشته باشند اما این تضمینی نیست که محصولات جدید بیتاثیر باقی بمانند. همانطور که میدانید گیاهان جوان بسیار آسیب پذیرتر از گیاهان بالغ هستند؛ بنابراین خطر آلوده شدن محصول جدید کاملا امکان پذیر است. از این رو احتمالا در طول فصل کشت مجبور به استفاده از محصولاتی جهت حفاظت از گیاهان خود شوید.
همانطور که میدانید به هنگام رشد محصولات، ساختار بسترهای کشت به طور قابل توجهی تغییر میکند. این موضوع باعث میشود مدیریت مقدار صحیح آب برای محصول جدید، دشوارتر شده و بر ظرفیت آب تاثیر بگذارد. از این رو شما ممکن است به آب بیشتری برای آبیاری گیاهان نیاز داشته باشید.
همانطور که در فوق توضیح دادیم، رشد محصولات ساختار بسترهای کشت را تغییر میدهد. به دلیل این تغییر در ساختار، ریشه زایی گیاهان جدید نیز کندتر شده و در نتیجه محصول دیرتر وارد فاز تولید و میوهدهی میشود. هنگامی که محصول وارد فاز تولید میشود، رشد گیاهان قویتر میشود بنابراین گیاهان زمان بیشتری برای رشد طولی قوی نیاز خواهند داشت.
اگر خطراتی که در فوق ذکر کردیم را جمعآوری کنیدف متوجه خواهید شد که استفاده مجدد از بسترهای کشت در واقع منجر به صرفه جویی در هزینهها نمیشود. بلکه شما باید در طول چرخه تولید محصول هزینه بیشتری را برای استفاده پیشگیرانه از محصولات محافظتی کنید. در نتیجه مصرف آب نیز افزایش یافته و به دنبال آن نیروی کار نیز افزایش خواهد یافت.
همانطور که مطالعه کردید، بسیاری از پرورش دهندگان، بصورت مجدد از بسترهای کشت استفاده میکنند. استفاده مجدد از بسترهای کشت باعث افزایش خطر آلودگی توسط عوامل بیماری زا، افزایش مصرف آب و ریشه زایی کندتر میشود. بنابراین استفاده مجدد از بستر کشت توصیه نمیشود. اما در صورت استفاده مجدد، میتوانید با رعایت برخی موارد خطرات آن را کاهش دهید.
قبل از کاشت محصول جدید حتما از آب بسترهای کشت نمونه برداری کنید. با اینکار شما میدانید که کدام میکروارگانیسمهای مضر در بسترهای کشت وجود دارند. بنابراین شما میتوانید بلافاصله اقدامات لازم را انجام دهید. در صورتیکه بار بیماری بالا بود، استفاده از بستر کشت جدید توصیه میشود.
قبل از شروع کشت، بررسی کنید که آیا حصیر بستر کشت آسیب دیده است یا خیر. اگر چنین بود، باید از حصیر جدید استفاده کنید چرا که تشک بستر آسیب دیده دارای شرایط اکسیژنی ضعیف بوده و آن را به بستری جذاب برای پرورش انواع پاتوژنها تبدیل میکند.
روش پاکسازی سیستم آبیاری قطره ای را قبلا توضیح دادهایم. توصیه میکنیم قبل از شروع فصل کشت جدید، سیستم آبیاری قطرهای را تمیز کنید. حتی اگر از بستر کشت جدید استفاده میکنید، انجام اینکار ضروری است چرا که ممکن است در طول کشت قبلی، باکتریها و سایر میکروارگانیسمها در سیستم آبیاری قطرهای جمع شده باشند. در غیر اینصورت، خطر آلودگی گیاهان جوان بیشتر میشود.
هنگامی که شروع به قرار دادن گیاهان جوان در بسترهای کشت میکنید، در استفاده از آمونیوم خودداری کنید. چرا که باکتریهای موجود در بسترهای کشت این ماده را به نیترات تبدیل میکنند که اکسیژن زیادی را میگیرد و ممکن است منجربه کاهش pH در بستر کشت شود.
استفاده مجدد از بستر کشت کوکوپیت کاملا بیخطر است. برخلاف خاک، کوکوپیت به اندازه کافی محکم بوده و میتوان از آن دو یا سه بار مجددا استفاده کرد. این به دلیل لیگنینهای موجود در الیاف نارگیل است که دستهای از پلیمرهای آلی موجود موجود در دیوارههای سلولی گیاهان خاص میباشد. کوکوپیت همچنین به عنوان اصلاح کننده خاک و در تولید هیدروپونیک استفاده میشود. این بستر کشت با محیط زیست سازگار بوده و قابل استفاده مجدد است. خواص فیزیکی و بیوشیمیایی کوکوپیت آن را در برابر رشد باکتریها و قارچها مقاوم میکند. علاوه بر این کوکوپیت به آرامی متلاشی و تجزیه میشود و در نتیجه مزایای بلند مدتی را به همراه دارد.
همانطور که در این مقاله مطالعه کردید، استفاده مجدد از بسترهای کشت خطرات بسیاری به همراه دارد و ممکن است باعث بروز عوامل بیماریزا و خرابی محصولات شود. اما این موضوع برای تمامی بسترهای کشت صدق نمیکند. به عنوان مثال کوکوپیت از جمله بسترهای کشتی است که میتوان از آن بدون بروز هر گونه عوامل بیماریزا استفاده کرد. البته در هر صورت باید آزمایشات و اقدامات لازم را در شروع فصل کشت جدید انجام داد. همانطور که در مقالات قبلی نیز گفته شده است، بستر کشت محصولات آتاویتا کوکوپیت میباشد چرا که کوکوپیت بستر کشتی است که بازدهی بالاتری در گلخانه هیدروپونیک دارد. محصولاتی مانند گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای و… در بستر کشت کوکوپیت راندمان بالایی داشته و بهتر عمل میکنند.
مطالب مرتبط
تبلور فناوری ایرانی در کشاورزی هوشمند و پایدار
مطالعه 1 دقیقه
5 اشتباه رایج در کشت هیدروپونیک و راههای جلوگیری از آنها
کشت هیدروپونیک به عنوان یکی از روشهای مدرن و کارآمد در کشاورزی بدون خاک، به دلیل بهرهوری بالا، صرفهجویی در مصرف آب و کنترل بهتر بر رشد گیاهان، محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
تکنیکهای کاشت بادمجان هیدروپونیک
کاشت بادمجان به روش هیدروپونیک یکی از نوآوریهای مهم در کشاورزی مدرن است که به دلیل بهرهوری بالا و کاهش چشمگیر مصرف آب، بهویژه در مناطق کمآب، محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
امتیاز و نظرات کاربران
3 / 5. 8
نظرات (1مورد)
mhm
770 روز قبل
بسیار ممنون از اطلاعات خوبی که در اختیار قرار دادین
پسندیدم