021-22256003
info@atavita.com
اشتراک گذاری
کاشت نشاء در کشاورزی به معنای پرورش گیاهچه در یک مکان مناسب و تحت کنترل و سپس انتقال آن به مکان دیگر است. این روش با کاشت بذر در شرایط ایدهآل (مانند گلخانه) آغاز میشود. هنگامیکه بذرها شروع به جوانه زدن کرده و گیاه به اندازه کافی رشد کرد، آن را به محل رشد انتقال میدهند. البته باید بسیار مراقب باشید چرا که جوانه های جدید بسیار حساس و مستعد آسیب میباشند.
هدف از کاشت نشا تولید گیاهانی است که تکثیر آن توسط بذر سخت و دشوار است. همچنین به علت کاهش علفهای هرز، مصرف کم بذر و افزایش بازدهی محصول، تولید نشاء صورت میگیرد. کاشت نشاء باعث افزایش بهره وری، عملکرد و همچنین کاهش زمان رشد گیاه شده و مقاومت آن در برابر بیماری ها را افزایش میدهد.
کاشت نشاء مزایای زیادی در فرآیند کشت محصول دارد. از جمله این فواید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اما باید توجه داشته باشید که گیاهان مختلف، واکنشی متفاوت نسبت به این شیوه کشت دارند. از این رو برای برخی از گیاهان این روش توصیه نمیشود. برخی گیاهان پس از رشد نیاز به یک دوره مقاوم سازی دارند. مقاوم سازی یعنی گیاه را به تدریج و تحت تنش ملایم به خشکی یا سرما انتقال میدهند تا تحمل گیاه افزایش یابد. شرایط آب و هوایی نیز یکی از فاکتورهای مهم در انتقال نشاء است که باید به آن توجه داشت.
تولید نشاء در گلخانه نیازمند تخصص و برنامه ریزی دقیق میباشد. در ادامه میخواهیم گام به گام تولید نشاء و روشهای آن آن را بررسی کنیم:
یکی از روش های تولید نشاء کاشت آن در زمین است. برای این کار کافیست قسمتی از زمین را انتخاب کرده و سپس خاک آن قسمت را با کودهای آلی ترکیب کنید. اکنون میتوانید بذرها را در زمین کاشته و روی آنها را با پلاستیک بپوشانید. توجه داشته باشید که این مکان باید از وزش بادهای شدید در امان باشد و خاک آن فاقد بیماریها و علف هرز باشد. این روش کمهزینه میباشد اما بازدهی کمتری دارد چرا که ممکن است به ریشهها آسیب وارد شده و تثبیت گیاه به خوبی صورت نگیرد.
در روش تولید نشاء در سینی، بذرها را به صورت جدا و در سلولهای کوچک سینی نشاء کاشته میشوند. در این روش هنگام انتقال نشاء، ریشه ها دست نخورده باقی مانده و گیاه با شوک کمتری در محل کاشت مستقر خواهد شد. همچنین در این روش میتوان از دستگاههای نشاء کار نیز استفاده کرد. به علت جا بودن سلولهای کاشت باعث میشود رقابتی میان گیاهان به وجود نیاید و گیاهان بصورت یکنواخت رشد کنند.
یکی از کم هزینهترین روشها، کشت نشاء ریشه لخت در زمین است. این روش به صورت گسترده و در گیاهان داروئی و صیفیجات مورد استفاده قرار میگیرد. اگر این روش به درستی و با دقت صورت گیرد، باعث افزایش راندمان کشت و کاهش خطا نسبت به روشهای دیگر میشود. توجه داشته باشید که زمان انتقال نشاء به محل رشد اهمیت زیادی دارد و کم و زیاد شدن فاصله زمانی انتقال نشاء باعث افزایش خطا تا 50 درصد خواهد شد. بنابراین باید افراد مجرب و متخصص این کار را انجام دهند.
بهترین زمان برای کاشت و انتقال نشاء به محل رشد هنگامیست که گیاه 4 تا 6 برگ دارد. به صورت کلی 6 تا 8 هفته لازمست تا بذر کاشه شده به گیاه بالغ تبدیل شده و آمده انتقال شود.
مواردی که قبل از انتقال نشاء باید به آن توجه کرد:
کاشت نشاء و انتقال آن به محیط کشت نیازمند اطلاعاتی است که در این مقاله به آن اشاره کردیم. در زمان کاشت نشاء باید به عواملی مانند بستر کشت، دما، آبیاری و تغذیه و کوددهی صحیح نشاء توجه داشت تا عملکرد و بهرهوری گیاه بیشتر شود. نشاء کاری مزایای زیادی دارد که از جمله آن میتوان به افزایش راندمان تولید محصول و صرفه جویی در مصرف آب اشاره کرد. درصورتیکه پس از انتقال نشاء به محیط کاشت مراحل گفته شده را رعایت کنید، آسیب و تلفات کمتری نیز خواهید داشت.
سالن نشاء گلخانه هیدروپونیک آتاویتا از تکنولوژی سیستم آبیاری جزر و مد برخوردار میباشند. گلخانه هیدروپونیک ارس تارلا امین و امیر تحت عنوان برند آتاویتا، بزرگترین گلخانه هیدروپونیک خاورمیانه میباشد. اکنون آتاویتا به واسطه سوابق و تجارب، دانش فنی بومی شده و تجربه تأسیس و تجهیز پیشرفتهترین گلخانههای شیشهای، نهتنها در راه احداث مجتمعهای گلخانهای جدید در کشور است، بلکه این آمادگی را دارد که برای متقاضیان و افرادی که قصد احداث گلخانه شیشه ای دارند، خدمات مشاوره فنی و احداث گلخانه شیشهای ارائه دهد.
مطالب مرتبط
تبلور فناوری ایرانی در کشاورزی هوشمند و پایدار
مطالعه 1 دقیقه
5 اشتباه رایج در کشت هیدروپونیک و راههای جلوگیری از آنها
کشت هیدروپونیک به عنوان یکی از روشهای مدرن و کارآمد در کشاورزی بدون خاک، به دلیل بهرهوری بالا، صرفهجویی در مصرف آب و کنترل بهتر بر رشد گیاهان، محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
تکنیکهای کاشت بادمجان هیدروپونیک
کاشت بادمجان به روش هیدروپونیک یکی از نوآوریهای مهم در کشاورزی مدرن است که به دلیل بهرهوری بالا و کاهش چشمگیر مصرف آب، بهویژه در مناطق کمآب، محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
امتیاز و نظرات کاربران
3 / 5. 8
نظرات (2مورد)
حمید
679 روز قبل
سلام من خودم حدود سه چهار هزارتا گوجه و هندوانه کاشتم. هم یکم ساقه ها ضعیفه و وقتی نهال را از سینی خارج میکنم ریشه ها از خاک جدا میشه. باید از چه کودی برای ریشه زای استفاده کنم؟
پسندیدم
غلامرضایی
734 روز قبل
سلام ببخشید این کودها که میفرمایید محصولات را از ارگانیک بودن در میاره ؟